Historie

Plemeno GOURNAY je považováno za kulturní dědictví Normandie a možná se jeho kořeny datují až z doby Vikingů. Jeho název je odvozen z města Gournay en Bray , kde bylo na konci 19. století vyšlechtěno (základem byla jistě Hudánka , uvažuje se i o podílu Brahmánky ). V roce 1915 byl formulován standard , který byl poté v r.1924 schválen.

O barvě připomínající směs černého a bílého štěrku se traduje legenda o chytrém sedlákovi , který aby se vyhnul placení feudálního poplatku , pomazal slepice mourem a vyhnal je na pole a tvrdil,že jsou to vrány. Když druhý den začal padat sníh ... vznika barva slepic Gournay.

Plemeno bylo vytvořeno jako selské plemeno s kombinovanou užitkovostí , na vejce i maso. Zvláště pro výbornou kvalitu masa ,nazývaného "norman bresse", bylo plemeno hlavně určeno pro výkrm a produkci kapounů. Chováno bylo ve velkém množství v okolí Paříže (zvláště na sever od Paříže). Po 2. světové válce vlivem industrializace chovu drůbeže , došlo téměř k vymizení plemene Gournay , které bylo vytlačeno užitkovými kříženci (nosnými hybridy a brojlery).

Díky několika nadšencům ( Claude Petit , Bruno Lomende,..a dalším ) byla okolo r.1960 započata chovatelská práce na záchraně plemene. V r.1980 bylo toto plemeno zařazeno do kulturního dědictví Normandie a získalo podporu ragionálních sdružení.

V poslední době zaznamenává plemeno zvýšený zájem a opět se rozšiřuje po Francii i do sousedního Švýcarska. Pro výbornou kvalitu masa je znovu objeveno a vyhledáváno gurmány.